Geschiedenis Olympische Spelen

Hoe de Olympische Spelen zijn ontstaan

De Olympische Spelen zijn inmiddels een begrip in de sportwereld geworden. Maar hoe zijn ze daar gekomen? Wat heeft de Olympische Spelen gemaakt tot wat ze nu zijn? Waar komen de Spelen vandaan? En wanneer zijn ze ontstaan? In deze blog vertellen we je alles over de geschiedenis van de Olympische Spelen.

geschiedenis Olympische Spelen
Foto door Matt Lee on Unsplash

Het begin van de Olympische Spelen

De Griekse stad Olympia wist de Spelen op de kaart te zetten. De geschiedenis van de Olympische Spelen begint hier. De Grieken zijn de oprichters van de Olympische Spelen! Een eeuwenoud sport event wat 1500 jaar na de eerste editie in een nieuw jasje werd gestoken. Pierre de Coubertin wist de Spelen nieuw leven in te blazen. Daarbij sprak hij: ‘Het belangrijkste bij de Spelen is niet het winnen, maar het meedoen’. Inmiddels deze zin een gevleugelde uitspraak voor velen.

De allereerste Spelen beginnen ver voor Christus. 776 jaar voor Christus klonk het startschot voor het eerst. In de stad Olympia, Griekenland. Om op deze manier de Griekse god Zeus te eren. Dit is ook de reden geweest om de eerste editie van de Olympische Spelen bij de tempel van Zeus uit te voeren.

De olympische onderdelen van toen

Het programma van de Olympische Spelen bestaat in de eerste jaren uit alleen uit hardlopen. Dit onderdeel is van 776 tot en met 724 voor Christus de enige sport geweest. Vanaf 724 voor Christus kwamen daar veel meer sporten bij. Het verspringen en paardenrennen bijvoorbeeld. Ook boksen en worstelen werden later in de geschiedenis als sport toegevoegd. Daarnaast werd ook speerwerpen en discuswerpen een Olympisch onderdeel.

Sport voor mannen

Een opvallend fenomeen is dat de sporters naakt aan de startlijn kwamen. Door deze naakte verschijning van de Olympische deelnemers, was het voor getrouwde vrouwen verboden als toeschouwer. De enige uitzondering voor vrouwelijk publiek, waren de ongetrouwde meisjes. In die tijd vaak erg jong. Omdat er al op jonge leeftijd getrouwd werd in die tijd. Dit zorgde ervoor dat het publiek meerendeel bestond uit mannen. Je kunt dus wel zeggen dat het een beetje een mannending was, meer voor mannen.

De ontbinding van de Olympische Spelen

Religie gooit roet in het eten en bant de Olympische Spelen. In 313 na Christus wordt het Christendom de officiële religie van het Romeinse keizerrijk. Theodorus de eerste – Romeinse keizer van die tijd – steekt een stokje voor het sportevenement. Hij geeft aan het een heidens volksvermaak te vinden en legt het evenement aan banden tijdens zijn heerschap. Op deze manier eindigt in 393 na Christus een eind aan deze Olympiade. De Spelen bestonden toen maar liefst 1170 jaar.

De wederopbouw van de Olympische Spelen

Pierre de Coubertin weet de Olympische Spelen terug op de kaart te zetten. Aan het eind van de 19e eeuw weet deze Fransman de Spelen weer in ere te herstellen. Hij presteert het om 22 landen over te halen tot deelname aan de vernieuwde Olympische sporten. In 1894 zorgt de Coubertin er niet alleen voor dat het sportevenement terugkomt, ook is hij grondlegger van het welbekende Olympische logo. Hèt logo met de vijf ringen. Deze 5tal ringen staan voor alle continenten die onze aarde vertegenwoordigen. De ringen hebben ieder een eigen kleur en kennen een eigen betekenis.

Dit zijn de betekenissen van het Olympische logo met de vijf ringen:

 • Blauw staat voor Europa
 • Geel staat voor Azië
 • Zwart staat. voor Afrika
 • Groen voor Oceanië
 • Rood voor Amerika
geschiedenis Olympische Spelen en betekenis Olympische ringen
Foto door Bryan Turner via Unsplash

Deze vernieuwde Olympische Spelen zijn gevormd door negen sporten:

 1. Atletiek
 2. Gymnastiek
 3. Tennis
 4. Schermen
 5. Ruitersport
 6. Schieten
 7. Roeien
 8. Schermen
 9. Wielrennen

Inmiddels bestaan de Spelen uit 45 verschillende sporten. De Olympische Spelen worden 1 keer in 4 jaar gespeeld. Elk jaar is een ander land gastland. Een lastland is het land waar alle sporten zullen plaatsvinden. Doorgaans gebeurt dit rond dezelfde grote plaats. Soms zijn er meerdere landen die samen willen zorgdragen voor het evenement. De Olympische Spelen bestaan uit de Zomer spelen en de winter spelen.

De Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles

Enige tijd geleden maakte het IOC bekend dat de Olympische Spelen 2028 in Los Angeles zullen worden gehouden. Het Internationaal Olympisch Comité liet al vrij snel blijken dat andere potentiële gastlanden afvielen omdat zij niet aan de randvoorwaarden konden voldoen.

Onder andere Nederland had zich kandidaat gesteld, onze hoofdstad Amsterdam wilde samen met Rotterdam de hoofdsteden voor de Olympische Spelen van 2024 of de Spelen in 2028 worden. Inmiddels weten we dat de Olympische Spelen van 2024 in Parijs zijn. In 1928 was Amsterdam onderdeel van de geschiedenis van de Olympische Spelen. Van 17 mei tot en met 12 augustus 1928 werden door 2875 deelnemers Olympische wedstrijden afgewerkt.